Голић: Ускоро обука лица за енергетски преглед зграда

Бањалука – Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је Срни да 1. јануара 2016. године на снагу ступају три правилника донесена на основу Закона о уређењу простора и грађењу, а којима се прецизније регулише енергетска ефикасност у зградарству.

Ријеч је о Правилнику о вршењу енергетског прегледа зграда и издавању енергетског сертификата, Правилнику о методологији за израчунавање енергетских карактеристика зграда и Правилнику о минималним захтјевима за енергетске карактеристике зграда.

„То, практично, значи да након тог датума свака нова зграда чија је бруто грађевинска површина већа од 200 метара квадратних, осим зграда које су изузете одредбама наведеног закона, мора имати енергетски сертификат којим ће се доказивати да испуњава прописане минималне услове и да има енергетску класу за ту врсту и намјену зграде, и без којег се не може издати употребна дозвола“, рекла је Голићева.

Она је истакла да је Управни одбор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност донио Програм обуке и стручног усавршавања за лица која врше енергетски преглед зграда и да се очекује да прва група полазника ускоро почне са обуком.

Након тога, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију моћи ће да издаје лиценце за вршење енергетских прегледа зграда, чиме ће овај процес у потпуности бити уређен и организован.

Голићева је навела да Министарство предано ради на обезбјеђивању и изради одговарајућег софтвера за израчунавање енергетских карактеристика зграда који би био доступан свим учесницима у вршењу енергетских прегледа зграда, што ће у знатној мјери олакшати посао и обезбиједити већи степен поузданости и квалитет ових услуга.

„С обзиром на то да је енергетска ефикасност у зградарству први пут обухваћена и обрађена прописима Републике Српске, које смо усагласили са Директивом ЕУ о енергетским карактерисикама зграда, ови правилници су донесени уз пуно учешће јавности и стручних институција“, напоменула је Голићева.

Према њеним ријечима, крајњи циљ је да се обезбиједе велике уштеде у потрошњи енергије у зградама смањењем укупне потребе за енергијом, а истовремено се повећава остварени степен комфора и стандарда корисника зграда.

„Подизањем нивоа енергетске ефикасности и примјеном ових стандарда, утиче се и на задовољавање потреба данашњих генерација за енергијом, а да се при том не угрожава опстанак будућих генерација“, рекла је ресорни министар.

Голићева је поручила да је циљ да се форсира и стимулише повећано коришћење енергије из обновљивих извора како би се смањила укупна емисија штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште и очувала еколошка равнотежа.

Извор: Срна 08.11.2015