Отворен RENEXPO BiH – Сајам и конференција о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности

Други међународни сајам и конференција о обновљивим изворима енергије и енергетске ефикасности у Босни и Херцеговина – RENEXPO BiH отворен је данас у Сарајеву.

Са циљем промовисања концепта енергетски ефикасне градње и коришћења обновљивих извора енергије, уз представљање изазова, али и тржишних потенцијала овог региона, дводневни догађај окупља реномиране стручњаке и повезује локалне и међународне експерте широм Европе. Организоване су дискусије о најновијим правцима развоја, проблемима и практичним рјешењима из ових области.

Један од циљева овог стручног и пословног догађаја је да се прикажу достигнућа и планови за имплементацију енергетске ефикасности у оквиру формирања података, закона и прописа, ИТ инструмената, обуке, као и имплементације пројеката, али и да се постигне синергија привреде, политике и науке.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске учествује на сајму на заједничком штанду са Deutsche Gesellschaft für International Zusammenarbeit (GIZ). Заједно са осталим партнерима из влада, институција и приватног сектора GIZ je организовао неколико догађаја у току RENEXPO БиХ.

“Кућа енергетске ефикасности као дио сајма RENEXPO презентује енергетску ефикасност на штанду који је организован заједно са институцијама са различитих нивоа власти Босне и Херцеговине“, рекла је за агенцију Фена Нејра Спахић из GIZ-а.

Такође, отворена је изложба “Типологија стамбених зграда у БиХ” гдје су на изложбеним панелима представљени прелиминарни резултати истраживања које је GIZ радио са стручњацима са четири факултета из Сарајева и Бање Луке.

“Изложба ће послужити за представљање прелиминарних резултата истраживања типологије стамбених зграда, која има за циљ успостављање референтних објеката за поједине типове зграда из цјелокупног стамбеног грађевинског фонда БиХ за побољшање енергетске ефикасности, а коначни резултати биће представљени у марту наредне године“, казала је Спахић.

Навела је да је први дан конференције посвећен достигнућима, као и плановима за имплементацију енергетске ефикасности и њеном утицају на тржишту БиХ. Том приликом представљена је и актуелна имплементација система управљања енергијом у јединицама локалне самоуправе БиХ.

Сутра ће бити одржан “Дан стручњака енергетске ефикасности“ у оквиру којег ће се на једном мјесту окупити инжењери, архитекте, приватна предузећа и институције власти ради дискусије о пословним и привредним дешавањима у овој области.

RENEXPO® БиХ је најзначајније мјесто пословног окупљања инвеститора, доносилаца одлука, представника структура, као и пословних руководилаца из сектора енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије.

IMG_7304

IMG_7305

IMG_7309

IMG_7318

IMG_7322

(www.energetskaefikasnost.org/fena.ba)