Соларна енергија: Снага сунца у Бечу

Беч има велики соларни потенцијал, одржива енергија за град будућности. Беч већ годинама појачано рачуна на потенцијал сунца. У фокусу стоје кровови града и питање како се успјешно на њих могу поставити уређаји за добивање топлоте или струје.
Површина крова са 30 степени нагибним углом према југу је идеална. Могућа су и одступања у нагибу и усмјерење према западу или истоку.

Двије трећине свих кровних површина у Бечу је погодно за кориштење соларне енергије. То одговара површини од 34 квадратна километра.

Снагу сунца користи све више домаћинстава и предузећа.Кориштењем соларне енергије трошкови струје се знатно смањују.

извор:klix.ba

Кинези изградили соларну електрану у облику панде

Већина соларних електрана има панеле поредане у редовима и колонама како би формирали мрежу. Међутим, представници кинеске компаније  China Merchants New Energy одлучили су се мало забавити када су од соларних панела изградили гигантску панду на око милион квадратних метара на фарми у Датонгу.

Више

Приходи Фонда за заштиту животне средине око 7,4 милиона КМ

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић навео је да је Фонд прошле године остварио укупне приходе од накнада у износу од око 7,4 милиона КМ.

Више

Сазнајте шта је „паметна кућа“

Интелигентну и штедљиву кућу донедавно смо могли видјети само на филмском платну или је пак била резервисана само за оне јако дубоког џепа. Међутим, напретком технологије паметна кућа све брже, чак и на нашим просторима, постаје стандард.

Више

Kaко да користите клима уређај уз максималну штедњу енергије

Клима уређаји ових дана раде пуном снагом, а при томе је битно знати како користити клима уређај с максималном штедњом електричне енергије. Штедите ли заиста струју искључивањем клима уређаја када вас нема код куће или је боље оставити климу да ради на истој температури цијели дан?

Више

Почела обнова школе у општини Зворник

У Основној школи „Свети Сава“ у Зворнику почела је адаптација обе школске зграде која ће обухватити термоизолационе радове у вриједности 1.600.000 КМ.

Hакон прошлогодишњих радова на Општој болници, вриједних 750.000 КМ, ово је други објекат који се у Зворнику ради кроз пројекат „Енергетске ефикасности”, а који би требао да донесе уштеде енергије од 30 до 40 одсто.

За ове пројекте ће конкурисати и средње школе, а њихово провођење би значајно смањило издвајања локалне управе за гријање и одржавање објеката, што су највеће ставке у буџету за ове установе.

Према ријечима Милана Цвијетиновића, начелника одељења за привреду и друштвене дјелатности Града Зворника, на трошкове гријања за школе иде велики новац.

– То су сигурно највеће појединачне ставке у средствима које одобравамо школама. Овдје треба додати и Дом здравља који се финансира дјелимично са градског буџета. Уколико би сви ти објекти били урађени на овакав начин то би значајно умањило средства за гријање током зимске сезоне – рекао је Цвијетиновић и додао да су сви објекти који су рађени у последњих шест година морали да испуне све услове у смислу енергетске ефикасности.

– Нове школе у Каракају и Брањеву, те три фискултурне сале у основним и средњим школама урађене су по тим моделима како би уштеда енергије била што већа – истакао је Цвијетиновић.

Директор школе „Свети Сава“ Радомир Петровић каже да ће у наредна четири мjесеца бити промијењена комплетна фасада на оба објекта, спољна столарија, термоизолација те кров на обе зграде школе. Поред тога биће постављена нова ЛЕД расвјета и урађена реконструкција централног гријања.

– Кроз пројекат „Енергетске ефикасности” који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а финансира Свјетска банка у вриједности 1.600.000 КМ, биће постављени калориметри за контролу потрошње енергије, док ће на радијаторима бити постављене „топлотне главе” којима ће се регулисати температура у учионицама – рекао је Петровић и додао да ће школски објекти добити нове сливнике и громобране, а предвиђа се да ће се енергетске уштеде кретати од 35 до 40 посто.

Исти пројекат је прошле године реализован у зворничкој Општој болници, када је промијењена комплетна вањска столарија и урађена термоизолације зидова и крова у вриједности 750.000 КМ. Из ове установе су нам саопштили да су њихове уштеде само на утрошку гаса у овој грејној сезони износиле око 40.000 КМ.

Уштеде на гасу

Из Опште болнице су саопштили и да су раније за гас у једној сезони издвајали око 100.000 КМ, а да сада уштеда само на том енергенту износи око 40 одсто.

– Захваљујући радовима на термоизолацији објекта, и крова, и уштеда електричне енергије у љетним мјесецима ће сигурно бити значајна, тако да су наша очекивања да ће се читав пројекат отплатити за неких десетак година, рачунајући само директне уштеде – истакли су зворничкој болници.

извор:blic.rs

Потписан споразум о наставку сарадње за енергетску ефикасност РС

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић и резидентни представник Развојног програма УН /УНДП/ Сезин Синаноглу потписали су  у Бањалуци споразум о наставку сарадње, којим ће за унапређење мјера енергетске ефикасности бити укупно реализовано 2,7 милиона КМ.

Више

Потписан споразум о пројекту енергетске ефикасности у болници Фоча и ОШ у Лакташима

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу потписале су данас споразум о заједничкој реализацији пројекта енергетске ефикасности у Универзитетској болници Фоча и у Основној школи „Младен Стојановић“ Лакташи.

Више

Свечано обиљежен завршетак радова на згради ПМФ-а

На Природно-математичком факултету у Бањалуци данас је одржана свечаност поводом завршетка реконструкције с циљем побољшања енергетске ефикасности, а вриједност овог пројекта је око милион КМ.

Више

НАЈАВА – Свечаност поводом завршетка радова на згради ПМФ-а

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић присуствоваће у петак, 16. јуна свечаности поводом завршетка реконструкције с циљем подизања мјера енергетске ефикасности на Природно-математичком факултету Бања Лука (Младена Стојановића 2).

Више